IKTekets aktiviteter

2016 -en tillbakablick

“Det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss, men det blev riktigt bra ändå.”
En mening som kan sammanfatta IKTekets insats under 2016.

Vi hade en plan…

Till den kom lågstadiesatsningen i januari som över en natt gjorde Gunilla till ASL-pedagog. Det var ett viktigt uppdrag och jag tror ni håller mig med om att Gunilla gav lågstadiet en skjuts framåt i ASL-arbetet, men ur vår “själviska IKTekets-syn” så adderades detta till vår plan. Våren var intensiv. I vårt fokus var (bland annat) nätverk, Att Skriva sig till Läsning, Mobile Iron, Chromebooks och G suite for Education.

En solig sommardag summerade vi läsåret 2015/-16 och vi firade flera framgångar! För visst var det intensivt för oss, men tack vare alla er nyfikna pedagoger som vi mött så hände det saker som, mer eller mindre, utvecklade er verksamhet & det är ju det vi arbetar för!

Hösten kom och med den en ny förändring. Första delen av terminen fokuserade vi på att stötta Färsingaskolan. Vi fick möjlighet att på nära håll göra en insats och vi kunde se att vi gjorde skillnad. I vårt vanliga jobb ser vi sällan, så tydligt och på så kort tid, effekterna av vårt arbete. Det gav oss energi!

Programmering var ett område som vi hade tänkt dra igång under hösten. Därför tog vi, i våras, oss på värdskapet för en höstkväll i programmeringens tecken. Vi ingår i ett nätverk av IKT-pedagoger i Skåne, DigiSyd, och i detta samarbete arrangerades kvällen. Det blev tydligt att programmering är ett hett ämne. Kvällen blev otroligt lyckad!

Resterna av kvällen, 16 BlueBots och 10 uppsättningar Makey Makey, finns nu att låna. Detta var något som satte fart på sluttampen av terminen. Nyfikenheten och intresset hos de Sjöbo-pedagoger som var med på programmeringskvällen landande i praktiskt arbete med barn och elever. Därtill glittrade ögonen hos kommunens IT-pedagoger då de fick lära känna verktygen under terminens IT-pedagogmöte. Och vips var ännu fler på utlåning!

På hårdvarufronten har det hänt en del. Vi har nu helt nya nätverk på flera enheter. Alla pedagoger i förskolan har fått var sin “personal-iPad”. Alla elever i åk 7-9 har var sin Chromebook (Storkskolan fick sina 2015).

Ju mer jag skriver ju fler saker kommer jag på har hänt under det gånga året, men jag väljer att inte rada upp allt här och nu. Vi har alltid flera bollar i luften, bollar som jag tycker att vi lyckas plocka ner, dribbla med och skjuta i mål, allt som oftast. Jag tror däremot att vi kan bli bättre på att berätta för er vilka bollar vi jobbar med, det skulle kunna vara vårt nyårslöfte…

gift-1899081_1280Vad år 2017 har att erbjuda återstår att se. Under december-januari träffar IKTeket samtliga förskolechefer och rektorer för att diskutera enhetens digitalisering, nuläge och en framtidsblick. Utifrån alla dessa möten kommer vi att sätta samman en verksamhetsplan för IKTeket 2017 som kommer vara vår ledstjärna under året. En ledstjärna att följa, som tillsammans med nästa års “överraskningar” kommer att forma IKTekets insats år 2017.

Vi har förmånen att arbeta i en kommun med många drivna, nyfikna pedagoger som har en tydligt lust att lära! Något som underlättar vårt jobb Ett stort tack till er alla!

Vi sätter punkt för 2016 och önskar samtidigt er alla ett riktigt gott nytt år!

Vid tangenterna -Malin

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.