IKTeket

Google Keep – koll på vad du har att göra

En gemensam föreläsning väcker olika tankar hos publiken. Mina tankar spann vidare när det under ergonomiföreläsningen snuddade vid psykosocial arbetsmiljö och stresskänsla. Det här med att man har många bollar i luften, många skilda tankar med stora och små saker att göra. I skolans värld (läs: min erfarenhet av den) fångar man ofta “saker att göra” i farten. En kollega som bollar över något, en elev, en förälder… Tempot under en skoldag är högt. Det som känns snabbt och lätt att fixa blir lätt att snabbt glömma. För min del kommer jag sedan ofta på vad jag ska göra vid tillfällen då det inte är möjligt att genomföra, på toaletten, i bilen eller i sängen. Huvudet fylls av “saker som jag måste komma ihåg att göra”. Själv har jag blivit bra på att få ut sakerna ur huvudet. Jag har “att göra listor” i mitt block och i datorn, post-it lappar på mitt skrivbord och i datorn, anteckningar i diverse mötesprotokoll och i mobilen. Som om det blev mindre rörigt…

Lyckligtvis finns det lösningar för att samla anteckningar. Jag har provat på olika varianter. Det som jag hittills upplevt bäst är en tjänst som heter Google Keep. En tjänst som jag tidigare bara har använt halvhjärtat, men som jag nu ska gå all-in med. Då kanske du undrar vad det är som är så bra med Keep, jo…

 1. Google Keep funkar som andra finurliga tjänster från Google.
  1. Allt sparas i molnet och du kan nå din Keep från dator, lärplatta, smarttelefon… Jag har appen Keep installerat på min privata telefon, kopplat till mitt edu-Google-konto. Så när jag kommer på saker på kvällen i sängen så kan jag snabbt skriva upp det. Jag skriver på den enhet som är “närmast”, och allt samlas i samma moln.
  2. Du kan dela listor med andra. Ofta samarbetar vi med någon/några och då kan det vara bra att dela “att-göra-listan” så att alla kan fylla på med saker att göra och bocka av efterhand som det är klart.
 2. Det finns olika sätt att göra en anteckning.
  1. Du kan ha en anteckning per sak att göra, eller en anteckning med en lista på saker att göra.
  2. Du kan göra en lista med kryssrutor som du kan bocka av efterhand.
  3. Du kan skriva löpande text.
  4. Du kan tala in ett meddelande
  5. Du kan fota/ lägga till en bild. (en befintlig analog post-it lapp kan du fota så den blir en anteckning)
  6. Du kan rita i en anteckning, både på dator och iPad.
 3. Organisera dina anteckningar.
  1. Färglägg, det finns flera färger att välja mellan.
  2. Flytta runt och ordna i den ordning du vill.
 4. Ha Keep nära:
  1. På datorn har jag Keep som en fäst flik, då öppnas den när jag startar webbläsaren Chrome.
  2. På iPad har jag appen Keep på “hyllan” där nere.
  3. På min telefon (iPhone) har jag Keep som en widget på startsidan. Den sida du får fram när du du swipar längst till vänster.  
 5. När du gjort vad du ska och “anteckningen är klar”:
  1. Arkivera anteckning kan du göra för att kunna se den igen. Vissa saker är återkommande. Eller
  2. Radera anteckningen för att få bort den helt.
 6. Keep och Dokument samarbetar
  1. Gör om en lista till ett Google dokument med en knapptryckning.
  2. Visa dina anteckningar när du arbetar i Dokument. Jag brukar skriva texter utifrån en tankekarta, funkar i princip lika bra att utgå från en lista i Keep. När jag är i dokument går jag till “verktyg – anteckningsblock i Keep” Då visas min anteckning till höger och jag har min “tankekarts-lista” bredvid mig när jag skriver.
  3. Skapa anteckningar och listor under ett möte. När du har mötesanteckningarna uppe kan du på samma sätt som ovan ha keep framme och lägga till uppgifter som framkommer under mötet.

 

Man kan använda Keep även utanför jobbet, med sitt privata Google-konto. Smidigt att dela inköpslista, önskelista eller liknande i familjen. Man bör då vara observant så man skriver sina anteckningar/ listor under rätt konto. & skulle det hända att man skriver på fel så är det bara att dela den listan med “det rätta kontot”.

Listan med finurliga funktioner i tjänsten kan göras ännu längre. Testa gärna!

Använder du Keep? Dela med dig av dina finurliga sätt att använda tjänsten!

/Malin

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.