IKTeket, Interaktivt

Vilken är din poddfavorit?

Vilken är din poddfavorit?
Tillhör du, som jag, kategorin pedagoger som spenderar en rejäl stund i bilen eller på bussen varje dag? Själv bor jag i Ystad och kör bil till jobbet varje dag. Då och då åker jag tåg till Malmö där jag går specialpedagogprogrammet på Malmö Högskola. Detta ger mig en hel del tid när jag kan lyssna på podcasts. I början lyssnade jag på radio, men efter ett tag tröttnade jag. Jag har börjat lyssna på podcasts.
Vad är då podcasts för något? Enkelt förklarat så är det olika radioprogram som man kan lyssna på när man vill. Man kan också prenumerera på podcasts. Personligen tycker jag det är oerhört fiffigt att kunna lyssna på det jag vill, när jag vill. Jag kan börja lyssna en dag och fortsätta nästa. Dessutom är utbudet på podcasts enormt. Det finns något för alla smaker.
Det är dessutom gratis.
Hur gör man då? Har du en iphone så har du förmodligen redan en app som heter podcast. Denna app ingår i Apples basappar. Du kan också ladda ner podavsnitt på Itunes. Det finns även andra podcastsidor som tex acast, där man kan ladda ner podcast.
Jag har varit aktiv poddlyssnare i kanske två år och har kommit fram till en del favoriter som jag skulle vilja dela med mig av. Här kommer några poddtips från mig:

Tänktanken Så här låter beskrivningen av Tänktanken: “Kärnan av Tänktanken drivs av ett litet gäng skolmänniskor på Årstaskolan i Stockholm. Här förekommer våra egna privata tankar och funderingar. Programmet ska inte alltid tas för allvarligt även om vi brinner för det vi gör. Podden fungerar lite som en think tank där inte allt är helt genomtänkt, men ett ypperligt terapeutiskt verktyg för att sammanfatta och reflektera över vår lilla skolvärld.” Det finns massor av avsnitt men här kommer ett avsnitt som handlar om ett av mina favoritämnen ASL. Denna podd är så inspirerande och man får alltid tusen ideer efter att ha lyssnat på ett avsnitt. Är du pendare – prova att lyssna från början och fortsätt sedan framåt. Love it!
Sommar och Vinter i P1. Dessa klassiska program känner de flesta till, men kanske har du missat något program genom åren? Det finns så många favoritprogram men här delar jag ett Vinterprat av Hans Rosling Hans Rosling. Dessa program går såklart även bra att ladda ner och lyssna på från Sommar och Vinter i P1. Hör gärna av dig om du vill ha tips på fler bra avsnitt – jag har massor av favoriter. Massor!
USA-podden. Denna podd startade för att bevaka det amerikanska presidentvalet, men har
på förekommen anledning fått fortsätta. De som poddar är pålästa och insatta i den amerikanska politiken. Här får man förklaringarna som gör att man faktiskt förstår vad som händer och varför. Här kommer det senaste avsnittet av USA-podden.
Framgångspodden Denna podd är som den låter – dvs en podd som tittar på hur olika framgångsrika människor blivit framgångsrika. Podden drivs av Alexander Pärleros som väljer ut och intervjuar olika gäster. Programmen är väldigt olika och det finns några program som jag inte alls gillat. Dessutom har varje poddavsnitt en ganska töntig inledning, men håll ut, när inledningsvinjetten är klar börjar den långa härliga intervjun. Här är avsnittet där Petter Stordalen intervuas.
Till sist vill jag tipsa om en helt personlig favoritpodd. Podden heter Säker stil. Podden drivs av Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret. Man skulle kunna tro att podden bara handlar om stil och mode men podden handlar väldigt mycket om livet i stort och smått och den har massor av girlpower och humor. Här kommer senaste avsnittet.
Detta var några exempel i ett hav av podcasts – vilken är din favorit? Hör av dig och tipsa om dina favoriter!

Och blir du sugen på att skapa podcasts själv, eller tillsammans med dina elever – hör av dig till oss på IKTeket.
/Gunilla

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.